Verksamhet i Sverige

TIBET SHOWROOM

Tibet Showroom

Tibethuset är ett center för den tibetanska kulturen där vi tar emot skolklasser och andra grupper för studiebesök. Personal med mångårig erfarenhet från Tibet och övriga Himalaya-området finns på plats. Här genomsyras kulturen av buddhismen och vi kan därför erbjuda information både inom det kulturella området och inom det religiösa livet. I huset bedrivs även olika aktiviteter som kurser i meditation och filmvisningar. Tibet Showroom, ett museum med föremål från Tibet har invigts hösten 2017...

Till Showroom!

PROGRAM

The House of Tibet

Skolföreningens program! Här står alla aktiviteter som kommer att anordnas av föreningen.

NORBU

The House of Tibet

NORBU,

Den Önskeuppfyllande Juvelen, är namnet på Svensk-tibietanska Skol- och Kulturföreningens medlemstidning.

Till Norbu!

MiljöGala 2019

Hösten 2019 höll skolföreningen den första galan någonsin som talade om de stora problem som de stigande temperaturerna orsakar i Tibet, den tredje poolen. Över en miljard människor är beroende av vatten som har sitt ursprung i Himalaya. I takt med att de tibetanska glaciärerna smälter försämras året-runt vattenförsörjningen i Kina, Indien samt östra Asien.

 

Galan hölls på Oscarsteatern inför ca 600 åskådare. Det var traditionell tibetansk sång och lärorik undervisning kring de problem som har uppkommit samt vad vi kan göra för att underlätta för miljön att återhämta sig.

Losar

Varje år firar föreningen det Tibetanska Nyåret, LOSAR! Detta är en viktig festival i Tibet, Nepal och Bhutan. Det firas vid den första nya månen enligt det tibetanska räknesystemet. Historiskt sätt firades det i klostren och var en samlingstid för folket. Idag firar vi det på Etnografiska Museet i Stockholm. 

Dog Show

En återkommande programpunkt för Skolföreningen är att hålla i en Dog Show för de Tibetanska hundraserna. Exempelvis den tibetanska mastiffen eller tibetanska terriern som länge skyddat det vandrade folket i Tibet för att vakta och skydda får och yakar från rovdjur. Lhasa Apso är en tempelhund som vuxit fram som sällskapshund och vakthund i de tibetanska hemmen och på munk- och nunnekloster. Även hundraserna Shih Tzu och tibetansk spaniel är mycket populära så kallade tempelhundar som också har sitt ursprung i Tibet.

Klädvisning

Främjandet av den tibetanska kulturen sätter sin prägel på alla aktiviteter som skolföreningen genomför i Sverige. Genom kurserna, miljö-galor och kulturaftnar så som traditionell klädvisning.

 

På Tibethuset finns The Tibet Showroom. Här har föreningen även hållit i en klädvisning med modeller som visade upp de vackra och utsmyckade plaggen. Kläder som används till vardagsaktiviteter samt till mycket fina tillställningar så som danser och ceremonier.

Skolföreningen fortsätter sitt arbete i Sverige. Såväl främjandet av tibetansk kultur och spridningen av viktig information och budskap