TIBET SHOWROOM MUSEUM

Tibet Showroom

Tibethuset är ett center för den tibetanska kulturen där vi tar emot skolklasser och andra grupper för studiebesök. Personal med mångårig erfarenhet från Tibet och övriga Himalaya-området finns på plats. Här genomsyras kulturen av buddhismen och vi kan därför erbjuda information både inom det kulturella området och inom det religiösa livet. I huset bedrivs även olika aktiviteter som kurser i meditation och filmvisningar. Ett museum med föremål från Tibet har invigts hösten 2017.

 

En av visionerna med Svensk- Tibetanska Skol- och Kulturföreningens nyligen öppnade Showroom (Museum) är att kunna fungera som ett utbildnings- och kulturcentrum och därigenom bidra till en dialog mellan Sverige och Tibet. Vi kan erbjuda en plats där man både kan se enskilda föremål men också se tibetansk kultur och liv i sitt sammanhang. Ett bildspel introducerar för besökaren Tibets storslagna natur som ständigt samspelar med vardagsliv såväl som religiöst liv.

 

Besökarna får `titta in´ i ett typiskt tibetanskt hem med sitt lilla husaltare, prova kläder, höra tibetansk musik, såväl profan som religiös. Då den tibetanska läkekonsten är en viktig del i kultur och vardagsliv så erbjuder Showroom också en medicinsk avdelning. Museet innehåller många unika rituella objekt. Även föremål som special-tillverkats av elever som fått sin utbildning genom Föreningens tidigare verksamhet i Tibet. Besökande grupper kan även erbjudas en introduktion i den Tibetanska buddhismen. Föreningen förfogar över en stor samling tibetanska thangkas.

 

Redan vid entrén möts man av en tibetansk stupa, en symbol för Buddhas upplysta sinne såväl som för inre fred/frid. Vid ingången till Showroom (Museet) finns fyra tibetanska bönehjul. Detta, tillsammans med tibetanska böneflaggor i de fem olika elementens färger, gör att man så snart man passerat grindarna, redan delvis `kommit in i en annan värld´.

 

Föreningens säte, The House of Tibet, kan också erbjuda ett omfattande bibliotek dit du är välkommen att sitta och läsa.

tara 144
IMG_1656
IMG_1653
PA260023

Svensk-Tibetanska Skol- och Kulturföreningen

Vivstavarvsvägen 200
112 43 Enskede

För info och bokning kontakta
Lena Carlstedt  073 9448182 Lena.carlstedt@comhem.se


eller Tibethuset 08-6434947
info@tibet-school.org

FOTOUTSTÄLLNING
Karl-Einar Löfqvists fantastiska svartvita foton tagna under hans besök i Ladakh, norra Indien. Bilderna har tidigare visats på Etnografiska Museet såväl som i England, Indien och Danmark.


Vernisage Lördag 9 oktober kl. 14-17.

Mer info om utställningen här.